HPV VACCINATION


HPV-vaccination anbefales

Drenge, der er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere har gratis tilbud om HPV vaccination. Tilbuddet til drenge træder i kraft den 1. september 2019. HPV vaccination kan beskytte mod analkræft, mundsvælgkræft samt peniskræft hos mænd. Endvidere beskytter HPV vaccination mod hudvorter og kønsvorter. 

Piger og unge kvinder i alderen 12-17 år har gratis tilbud om HPV vaccination mod livmoderhalskræft. Det er vigtigt, at pigerne får vaccinen så tidligt, at de er fuldt beskyttet, før de bliver udsat for risiko for smitte med HPV-virus ved seksuel debut. I Danmark er forekomsten af livmoderhalskræft højere end i lande vi sædvanligvis sammenligner os med. Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.

Nuværende vaccine beskytter mod ni HPV typer, som tilsammen forårsager 90% af alle livmoderhalskræfttilfælde. Yderligere forebygges mere end 50% af de svære celleforandringer på livmoderhalsen. HPV vaccinen er forebyggende og kan ikke behandle celleforandringer eller livmoderhalskræft.

Den nivalente HPV vaccine (Gardasil 9) er godkendt i et to-dosis program i 9-14 års alderen. Minimumsintervallet mellem de to doser er 5 mdr. og vaccinationen skal være færdiggjort indenfor 13. mdr. Såfremt disse intervaller ikke overholdes, skal der gives ialt tre doser. Minimumsintervallet mellem anden og tredje dosis er i så fald som vanligt 5 mdr. Piger, der er 15 år og derover ved første vaccination skal have tre doser. Det samme gælder for piger med et svækket immunforsvar på vaccinationstidspunktet. 

Vaccination med Gardasil 9 beskytter mod smitte med HPV type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 og anvendes til forebyggelse af livmoderhalskræft, forstadier til kræft i de kvindelige kønsorganer (herunder livmoderhalsen og de ydre kønsdele), endetarmsåbningen (anus) og kønsvorter (condyloma acuminata). Vaccinen har kun dokumenteret effekt hvis den gives inden man bliver smittet. Derfor gives vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet inden den seksuelle debut.

Kønsvorter er ikke ensbetydende med, at man har eller får livmoderhalskræft. Forskerne regner med, at ca 80% af alle seksuelt aktive kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv bliver smittet med HPV. HPV er fundet i over 99% af alle vævsprøver fra kvinder med livmoderhalskræft. Jo ældre man bliver, jo større er den statistiske risiko for allerede at være blevet smittet med HPV. Derfor har man valgt kun at tilbyde vaccinen gratis til kvinder født efter 1985. Imidlertid kan ældre kvinder stadigvæk have gavn af vaccinen, og derfor anbefaler Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik HPV vaccination til alle kvinder som ønsker at blive vaccineret, uanset alder.

Gardasil 9 er i 2017 blevet valgt som ny HPV-vaccine i det danske børnevaccinationsprogram. Det er en 9-valent HPV vaccine. Til personer udenfor børnevaccinationsprogrammet (piger/kvinder, drenge/mænd) dækker Sygeforsikring danmark 50% af udgifterne til HPV-vaccine købt hos læge.

Den primære vaccinationsserie her består af 3 separate doser 0, 1-2 og 5-12 mdr. Ved forsinket vaccination gives næste vaccine hurtigst muligt - der begyndes aldrig forfra. Eventuelt behov for revaccination er endnu ikke klarlagt.

Ved graviditet bør vaccinationen udsættes til graviditeten er afsluttet. Vaccination kan bruges under amning, men bør først anvendes 14 dage efter fødsel.

Bivirkninger til HPV-vacciner kan findes i produktresuméer og indlægssedler. 

For pris se under punktet priser eller vaccinationer.